Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

ŐSZ RÓBERT GALÉRIA - NÉVADÓ ÜNNEP 2022. NOVEMBER 30-ÁN

hir_osz_robert.jpg

A Művészeti és Sporttudományi Intézet első emeleti Folyosó Galériája a Kar hallgatóinak kiállítóhelye immár három évtizede. A Vizuális Tanszék szaktantermeit összekapcsoló folyosó, - ahol a vitrinekben, tárlókban, fali tablókban számtalan művészeti alkotás látható - szerda délután egy emelkedett hangulatú koncertnek adott helyet. 

A széles folyosón elfért a zongora, és jutott hely a csellista székének és a hegedűsnek is. A hallgatók képzőművészeti alkotásai között adott koncertet a Zenei Tanszék három előadóművész-oktatója, Árvayné Nezvald Anett, Révészné Pálfi Krisztina, Révész József valamint Kuzsner Péter orgonaművész. A kitűnő hangverseny a Vizuális Tanszék  volt oktatója, Ősz Róbert tiszteletére hangzott el, akinek a mai naptól a galéria a nevét viseli. A táblák felavatása előtt Dr. Gáspárdy Tibor egyetemi docens intézetigazgató és Dr. Kovács-Gombos Gábor egyetemi docens méltatta a nemrég elhunyt nagyszerű kolléga munkásságát. Gáspárdy Tibor visszaemlékezett arra, hogy immár hagyománnyá vált a hajdani jeles művész-oktatókról elnevezni a Vizuális Tanszék termeit, így viseli Giczy János, Gergácz Berta, Merész Károly, Sz. Egyed Emma nevét egy-egy tanterem illetve galéria. Ezt a hagyományt folytatjuk, - mondta - amikor Ősz Róbertról nevezzük el azt a galériát, ahol szinte az összes kiállított mű az ő szellemiségét, sokoldalú művészetpedagógiai munkásságát őrzi. Kovács-Gombos Gábor pedig Ősz Róbert hangszerkészítői művészete kapcsán az itt kiállított hangszerek szépségére hívta fel a figyelmet, és reflektált Gáspárdy Tibor gondolatára, mely szerint a Benedek Kar folyosói, aulái és főképpen a galéria Ősz Róbert pedagógiájának és művészetének tárgyiasult emléke. Így, a műtárgyakon keresztül marad meg, és így adható tovább az a jövő nemzedéke számára.

Ezután következett az ünnep leglényegesebb eseménye, a táblák felavatása. Az Ősz Róbert életútját és műveit bemutató keretezett táblákat a művész felesége és két régi barátja (Gáspárdy Tibor és Kovács-Gombos Gábor) együtt helyezték fel a falra. A megható eseményt ismét zene követte. Zárszóként köszönet hangzott el Németh Melinda designer, tervező-grafikus művész felé, aki a tanszék valamennyi névadó-táblájának tervezője és aki önzetlen munkájával a hajdani művész-oktatók előtt rótta le tiszteletét. A tanszék oktatói köszönik továbbá Ősz Róbert családjának, hogy a mai naptól (november 30.) megtekinthető időszakos kiállítás idejére kölcsönözték a művész által alkotott hangszereket.

Dr. Kovács-Gombos Gábor DLA

Németh Tamás fotói

Cikk nyomtatása E-mail