Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Óvodapedagógus alapszak

Miért a Óvodapedagógus alapszak?

Kit várunk az óvodapedagógus alapszakra? Mindenkit, aki szereti a gyermekeket, szeret játszani, mesélni, énekelni, mozogni, kreatívan alkotni, aki nyitott  a világra! A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karon családias légkörben magas színvonalon sajátíthatod el az itthon és nemzetközileg is elismert oktatóktól, tanároktól az óvodapedagógus hivatáshoz szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket, pedagógiai módszereket. A képzés során szerzett ismereteid elmélyítésére, ötvözésére, az óvodai élet megtapasztalására, a gyermekekkel való foglalkozás gyakorlására a gyakorló óvodáinkban lesz rendszeresen lehetőséged.  Ha szeretnél majd hivatásként gyermekekkel foglalkozni, ha elkötelezettnek érzed magad a gyermeknevelés, az óvodás korosztály iránt, a Benedek Elek Pedagógiai Karon, az óvodapedagógus szakon van a helyed! 

 

Mit tanulhatsz a Óvodapedagógus alapszakon?

Az óvodapedagógus szakon alapozó ismereteket pedagógiát, pszichológiát, társadalomtudományi ismereteket, informatikát tanulhatsz. Szakmai, módszertani ismereteket szerezhetsz a játék-, és óvodapedagógia, anyanyelvi-, matematikai-, környezeti-, ének-zenei-, báb-, vizuális-, testnevelés és módszertana területen. Érdeklődésednek megfelelően válogathatsz a választható tantárgyak közül pl.: Fenntartható fejlődésre nevelés elmélete és gyakorlata, Család- és gyermekvédelem, Magyar énekes népszokások, Erdőpedagógia, Tehetséggondozás… tantárgyakból és a választható specializációkból.

Választhatod az Angol nyelv az óvodában specializációt, ahol az angol nyelvtudásod fejlesztésével megtanulhatod a kora-gyermekkori idegennyelv-elsajátítás módszertanát játékos módszerekkel, kis létszámú hallgatói csoportban. Ha ezt a specializációt választod, lehetőséged nyílik nemzetközi eseményeken való részvételre, külföldi tanulási lehetőségekre az Erasmus-ösztöndíjprogram keretében. 

Ha érdeklődsz a képzőművészet, az iparművészet, a népművészet a és kézműves tevékenységek iránt, akkor téged vár a Képzőművészeti és kézműves specializáció. Ha ezt elvégzed, a diplomádba záradékot is kapsz. 

Ha a sport és mozgás a te világod, akkor válaszd a Gyermek- és gyógytestnevelés specializációt. Itt megtanulhatod a mozgás általi fejlesztést, a gyermektorna szakszerű vezetését.  A specializáció teljesítése esetén záradékot kapsz a diplomádba arról, hogy vezethetsz gyermektornát.

Ha szeretnél elmélyedni a hitélet teológiai, művészeti és pedagógiai részleteiben, valamint fontos számodra a vallásos értékek továbbadása, ha majd szívesen dolgoznál egyházi óvodában, akkor a Hitéletre nevelés az óvodában specializáció téged vár. A diplomához e specializáció elvégzése esetében is záradék társul.

Lehetőséged van a Spanyol nyelv az óvodában specializáció felvételére is, ahol megtanulhatod a korai idegennyelv-elsajátítás tevékenység közbeni játékos módszereit, kis létszámú hallgatói csoportokban. Az Erasmus ösztöndíjprogram keretében akár spanyol anyanyelvi környezetben is folytathatsz tanulmányokat.

Részletesebben a specializációkról: https://bpk.uni-sopron.hu/sp

Továbbtanulás és karrier lehetőségek

A végzett hallgatóink sikerrel helyezkednek el a hazai óvodákban. A jól képzett óvodapedagógusok iránt országosan nagy a kereslet. Az elhelyezkedést az óvodákban a munkaerőhiány, az óvodák számának növekedése és a gyermekek három éves kortól kötelező óvodáztatásáról szóló törvényi háttér is segíti.  A képzésben a választható specializációkon megszerzett tudásra is igény van az óvodákban. A végzett nemzetiségi óvodapedagógusok itthon és külföldön is egyaránt nagyon keresettek.
A továbbtanulásra számos képzést kínálunk. Lehetőség van a karon további szakok, például a  Gyógypedagógia  BA , a Kommunikáció- és média  BA,   Neveléstudományi MA, szakirányú továbbképzések, illetve szakvizsgás képzések elvégzésére is.

 

Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek

Dr. Hartl Éva
egyetemi docens
(+36 99) 518-605
Benedek Elek Pedagógiai Kar
Istiván Ildikó
tanulmányi előadó
(+36 99) 518-947
Benedek Elek Pedagógiai Kar