Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

SZÉP MAGYAR BESZÉD VERSENY A BENEDEK KARON

hir_beszedverseny.png

Nágl Maja képviseli majd a Soproni Egyetemet a Kazinczy nevét viselő Szép magyar beszéd verseny országos döntőjében.  A Benedek Elek Pedagógiai Kar másodéves, óvodapedagógia szakos hallgatója érte el a legtöbb pontot az intézményi előválogatón november 16-án. Összesen 17-en vettek részt a kar oktatói által szervezett Szép magyar beszéd versenyen.

Határon innen és határon túl is fontos, hogy megőrizzük anyanyelvünket. A magyar nyelv színes, árnyalt – emelte ki a kiejtési versenyen megjelenteket köszöntő beszédében a dr. habil. Varga László, a Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja. Hozzátette: fontos, hogy a Benedek Pedagógiai Karról kikerülő valamennyi fiatal, bármelyik szakon is végezett, hirdesse pályáján a magyar nyelv szépségét. Most a magyar nyelvet ünnepeljük – fogalmazott dr. habil Varga László. November 26-a ugyanis a magyar nyelv napja, amely egyúttal az idei szép beszéd verseny egyetemi fordulójának a napja is. Megnyitó beszédében dr. Molnár Csilla egyetemi docens, a zsűri elnöke a múltat idézte fel: Kodály Zoltán felhívása nyomán 1939-ben rendezték meg az első versenyt. 1965-ben pedig Péchy Blanka kezdeményezésére hirdették meg a szép magyar beszéd versenyt középiskolásoknak. A pedagógusjelöltek első, Kazinczyról elnevezett versenye 1973-ban volt Pécsett.

A Soproni Egyetem Benedek Pedagógiai Karán megtartott versenyre 17 hallgató jelentkezett. Mindannyian egy szabadon választott, 20-21. századi magyar esszét vagy értekezést hangosítottak meg. A zsűri (dr. Molnár Csilla, dr. Frang Gizella és Kloiber Alexandra) értékelte például az előadók artikulációját, megszólalását, szövegértelmezését, és azt is, hogy miként tudják a közönséget megszólítani. A bemutatott művek szerzői között szerepelt – többek között - Kozma László, Kosztolányi Dezső és Jókai Anna. A Kazinczy-verseny kari fordulóján Nágl Maja végzett az első helyen, ő jutott tovább a (tavaszi) országos döntőbe. A második legtöbb pontszámot Bogdán Ibolya (óvodapedagógia szak, I.év) produkciója kapta, míg a harmadik helyezett Nemes Virág (óvodapedagógia szak, I. év) lett.

Gratulálunk!

(A tudósítást készítette: kommunikáció alapszak, I. év; közreműködött még: Kloiber Alexandra)

 

Galéria

Cikk nyomtatása E-mail