Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Erasmus+ hallgatói beszámolók - 2022/23-as tanév

erasmus_2023_slider.jpg

1.1 Ausztria, Graz

1.2 Ausztria, Linz

2.1 Lengyelország, Szczecin

3.1 Spanyolország, Valencia


1.1 Ausztria - Pädagogische Hochschule Steiermark - Tanulmányi Mobilitás

Galéria

"Csepin Lilla vagyok, harmadéves óvodapedagógus hallgató. A 2022/23-as tanév őszi szemeszterét Ausztriában töltöttem, azon belül is Grazban a Pädagogische Hochschule Steiermark intézményben. Az iskola októberben kezdődött a kint, így szeptemberben még a Soproni Egyetemen kezdtem, amit tudtam még személyesen elintéztem itthon, hogy a későbbiekben kint könnyebb legyen.

Graz Ausztriának a második legnagyobb városa, sok látnivaló megtalálható benne és teljesen diákközpontú egyetemi város, sok-sok lehetőség rejlik benne.
Az első héten Grazban mindenhová gyalog mentem, majd befizettem úgynevezett “Top Ticket” kártyára, ami 162 euroba került. Ezzel a kártyával egész Steiermarkban ingyen lehetett utazni, érvényessége egészen 2022. szeptember 1. - 2023. február 28.-ig tartott.

A tanulmányi úthoz megpályáztam a szociális ösztöndíj támogatást is, amit el is nyertem (Bursa Hungarica Ösztöndíj).

Ausztriában a tanulmányaimat október 3.-tól kezdtem meg. Azon a héten hétvégén szerveztek nekünk a koordinátorok “Welcome Weekend”-et Bruck an der Mur-ba. 3 napos kirándulás volt, szállással, étkezéssel és játékos, csapatépítő feladatokkal, hogy jobban megismerjük egymást.  27-en kezdtük meg a félévet, több helyről érkeztünk Grazba. 14-en voltak spanyolok és még voltak németek, portugál, amerikai, olasz, magyarok és ukránok. A szaktársammal Dórival együtt mentem Erasmusra, de rajtunk kívül volt még két magyar lány Miskolcról.

Az ausztriai intézmény leginkább a tanári pályáról szólt, hiszen tanárképző intézmény. Összesen 11 tárgyat vettem fel a félévre, ami között volt gyakorlat is a “School Placement”, másnéven iskolai gyakorlat. Nagy szerencsénkre az egyik koordinátor testvére óvodapedagógus és mondta, hogy megkérdezi számunkra, hogy esetleg mehetnénk-e oda gyakorlatra. Szerintem nem is kell folytatnom, elmehettünk abba az óvodába, amiért rendkívül hálás vagyok, mert így beleláthattam a kinti óvodai életbe is. Az óvoda, ahol a gyakorlatot végeztem a Kindergarten Sacré Coeur volt, ami egy privát óvoda. 12 alkalmat kellett menni és ugyanúgy reflexiót kellett írnunk, mint itthon.
A tanórák közül kettő szabadon választható tárgyam volt, ritmikai fejlesztés óra és zene és mozgás óra.
A ritmikai órára egy mesekönyvet kellett feldolgoznunk kreatívan zenei foglalkozásként bemutatva a többieknek 6 részképességre bontva. A zene és mozgás órán pedig táncoltunk, a tárgy teljesítésként táncot kellett tanítanunk a többiek számára, mintha iskolás gyerekeknek tanítanánk meg. A többi tárgy a tanári kompetenciákról és a tanári pályához adott plusszokat, de mindig próbáltam belőlük leszűrni azokat a tanulságokat, amik akár az óvodába is bevihetőek.
A legtöbb tárgy angol nyelven zajlott, mivel a többség csak angolul tudott, de mondták a koordinátorok és a tanárok, ha bármi kérdésünk lenne, nyugodtan tegyük fel németül. Egyedül a német órám, a zenei mozgás órám és a ritmikai fejlesztőóra volt németül.
A tanórák rendje elég érdekes volt, nem volt megterhelő, szórványosan voltak óráink egy héten. Voltak olyan órák, amik csak két hetente egyszer voltak, vagy éppen két héten belül volt négyszer és utána már befejeződött. A legtöbb óra a szokásos időben ismétlődött és mindig ugyanabban a teremben volt. Összesen két intézményben zajlottak az órák. Megfigyelésem, hogy külföldön jóval kevesebb volt a követelmény, mint itthon, volt olyan tárgy, amiből minden héten volt beadandó feladat, de a legtöbbnél csak a félév végén volt számonkérés. Különösen tetszett, hogy nagyon interaktívak, játékosak és érdekesek az órák. Próbálják a tanárok minél figyelemfelkeltőbben játékosan átadni az anyagot.
A tanárok és a koordinátorok rendkívül segítőkészek voltak mindvégig, bármikor lehetett hozzájuk fordulni. A kezdetekben is sokat segítettek, mit hol találunk, mit, hol kell intézni stb.

Hálás vagyok, hogy Grazban tanulhattam ezt a félévet, mérhetetlenül sokat tapasztaltam és tanultam meg a mindennapok és az órák által. Annak ellenére, hogy az angol tudásom nem annyira fejlett, mint a német, próbálkoztam használni és volt az a helyzet, amikor rákényszerült az ember az angolra. Próbáltam kialakítani a többi erasmusos diákkal kapcsolatot, de az angol tudásom sajnos nem volt olyan szinten, hogy elbeszélgessek velük. A legtöbben csak angolul tudtak és kevesen németül.
Két ukrán lánnyal jártam német órákra, akikkel sikerült kapcsolatot kialakítanom. Illetve két némettel is sikerült kialakítanom, akikkel többször beszélgettem. Az egyikkel kellett bemutatnom a zenei órára a táncot.
Többek között lett ukrán, németországi, ausztriai, olasz, francia, egyiptomi, cseh és szlovák barátom is, akikkel szívesen töltöttem az időt.

A szállás lehetőségeknek, még a kiutazás előtt utánanéztem online, hogy mi van közel az egyetemhez, majd egy ismerős ajánlotta a Katolische Hochschul Gemeinde kollégiumot, így gondoltam utánanézek. A kint tartózkodásom alatt ebben a  kollégiumban laktam. Viszonylag Graz központjától nem messze található, úgynevezett “Univiertel” közelében van. Az iskola és a kollégium közti táv villamossal megközelítőleg 10 perc volt.
Ez egy katolikus kollégium volt, voltak heti rendszerességgel misék, de semmi sem volt kötelező. A kollégiumon belül rengeteg lehetőség és kikapcsolódás volt a diákok számára. Volt énekkar, kirándulás, kiállítások, zenei programok, mozi est, misék, jóga, sérültekkel séta és még sok minden.
Amikor beköltöztem szeptember 27.-én, a kollégium is szervezett “Welcome Days”-t, ez is 2-3 napos kirándulás volt, hogy megismerjük jobban a kollégiumot és a lakóit. A kirándulás ára 70 euróba került, ebben benne volt a szállás, az étkezés és az út is. Szlovéniába mentünk három napra. Az ott töltött idő túrával, város felfedezésével és játékokkal telt. Itt ismerkedtem meg az olasz, a cseh, a francia és a szlovák lánnyal. A kollégium számomra egy csoda volt, régies beütés, magas falak, ajtók, ablakok. A kollégium ára havi szinten 280-290 euro között volt. Dórival laktam egy kétszemélyes szobában, úgy is kértük az elején, ha lehetséges. Az első szinten laktunk, volt egy közös konyhánk, ami felszerelt volt. Volt egy kellemes, udvarra néző teraszunk, ami a konyhából nyílt. Összesen hatan laktunk az első szinten, rajtunk kívül csak fiúk voltak. Eleinte fura volt nekik is megszokni minket, mert elmondásuk alapján előttünk még nem lakott ezen a szinten lány, ők sem tudták előre, hogyan fogunk kijönni egymással, de nagyon jól kijöttünk egymással, és meg kell jegyeznem a kollégiumi életeim során itt tapasztaltam a legnagyobb rendet és tisztaságot. Minden héten ellenőrizték egyszer, hogy rendben van-e a konyha.

Amikor akadt egy kis szabadidőm, felfedeztem a várost és a nevezetességeit. Alkalmam nyílt kirándulni a kollégiummal és az erasmus csapattal is, illetve az olasz, a francia, a cseh és a szlovák lánnyal elmentünk Mariatrostba Erntedankbarfest-re.
Összességében úgy érzem, hogy nagyon sokat fejlődtem a félév alatt külföldön, még ha angolul annyira nem is tudtam folyékonyan, az emberre egy idő után ráragad a nyelv akarva akaratlanul. Nagyon jó volt az erasmus-os csapat, úgy éreztem, mintha egy kis család lennénk. Biztos vagyok benne, hogy a tanultakat szeretném továbbadni a jövőben, bevinni az óvodába.

Erasmus zárásaként a koordinátorok szerveztek nekünk egy közös nemzetiségi vacsorát, ahová mindenki a saját országából hozott ételt és italt, amit közösen elfogyasztottunk. Nagyon jól éreztem magam, mindenkinek csak ajánlani fogom és bátorítani másokat is, hogy ha lehetősége van, akkor menjen el egy Erasmus útra. Sok lehetőség van az Erasmusban, mind a magad fejlődésében, mind a jövőre nézve.

Ha valaki Grazt választaná Erasmus útjaként semmiképp se hagyja ki a következő látnivalókat, mindegyik gyönyörűszép:

 • Uhrturm
 • Schlossberg/Schlossbergbahn
 • Murinsel
 • Kunsthaus
 • Botanischer Garten Uni Graz
 • Schloss Eggenberg
 • Stadtpark
 • Hauptplatz
 • Jakominiplatz
 • Múzeumok, Színház, Opera
 • Mariatrost
 • Leechwald

" - Csepin Lilla

 

"Straszner Dóra vagyok, BA óvodapedagógus szakos harmadéves hallgató. Erasmus+ tanulmányi mobilitással tartózkodtam kint egy félév erejéig Ausztriában, azon belül Graz városában. Csepin Lilla hallgató társammal mentem együtt, így ketten jártunk órákra pedagógia szakon a Graz-i Pädagogische Hochschule Steiermark intézménybe.

Nagyon sok tapasztalatot, élményt szereztem kint tartózkodásom során, ugyanis mint új emberekkel és kultúráikkal, mint pedig az ausztriai mentalitással is megismerkedhettem.

Nagyon sok nemzetiséggel tudtam találkozni, köztük portugál, amerikai, spanyol, olasz, lengyel, francia, német, cseh, ukrán és magyar hallgatókkal is.

A mobilitás első hetén a kollégium többi Erasmus hallgatójával autóval Szlovéniába mentünk, azon belül Ptuj városába. A kirándulás költsége 80 Euro volt, amit a kollégiumi vezetőknek kellett befizetnünk. Itt 3 napig tartózkodtunk, együtt volt mindig az ebéd, vacsora, illetve esténként szálláshelyünkön csocsózni, társasozni tudtunk egymással. Sok csapatépítő játék volt a szervezők jóvoltából, hogy jobban megismerjük egymást. Városnézés is volt a programban, ami szintén csodálatos volt.

Majd szintén csapatépítő kirándulásra mentünk 3 napra Bruck an der Muhr-ba, ahova elvonatoztunk. Ide szükséges volt nekünk az utazáshoz jegy (kb. 15 Euro), de nyert ügye volt annak, akinek minden tömegközlekedésre volt hallgatói 1 szemeszterig élő kártyája, amit a GrazMobil App segítségével is be lehet szerezni, vagy a Jakominiplatz-on a sarkon a jegyvételnél. Ez tulajdonképpen egy fényképes igazolvány, amit egész kinti féléved során tudsz használni minden tömegközlekedési eszközre Steiermarkon belül. A kirándulás során itt is nagyon sok csapatépítő feladatok, játékok voltak, amiket mindenki nagyon élvezett. Személy szerint nekem ez a kirándulás jobban tetszett, mint a kollégium által szervezett. Portfólió feladataink is voltak, amiket minél kreatívabban kellett megoldanunk, így sosem unatkoztunk. Angolul folyt többnyire itt is minden feladat, ugyanis nagyon sok spanyol hallgató volt, akik meg csak angolul tudtak kommunikálni. Megnéztük a várost is egyik nap, beülhettünk kávézni a belvárosban, majd indultunk is vissza a szálláshelyünkre.

Kint tartózkodásunk során a Katholische Hochschulgemeinde kollégiumában szálltunk meg, egy dupla emeleteságyas szobában. Rajtunk kívül már több ideje ott lakó 4 fiú szobatársunk volt, akik közül hármuk ausztriai, egyikük pedig ukrán származású volt. Nagyon kedvesek, befogadóak voltak. A szállás költsége így kettőnknek fejenként volt körülbelül 290 Euro egy hónapban, ami szerintünk elég jó ár volt ahhoz képest, hogy voltak 400 Euroért is kollégiumi szobák a környéken. Teljesen meg voltam elégedve a szoba tisztaságával, illetve a közös konyhával, amit az ott lakó fiúkkal együtt használtunk. Mindenkinek volt a spájzban egy külön kis polca, ahova tudta rakni az élelmiszereket, így tudtuk mi kié. Inkább főztünk a szobatársammal, de néha azért becsúszott egy-két McDonald’s és Burger King is a belvárosban:)

Tanórákat illetően negatív tapasztalatként éltem meg, hogy 80%-uk angol nyelven folyt, így nagyon sokszor nem is értettem miről szólnak a témák, ilyenkor vagy próbáltam néhányszor angolul mondani/kérdezni, de javarészt személy szerint németül szólaltam meg. Mivel jobban ment a német, mint az angol. Németórák voltak a kedvenceim, nagyon sokat gyakoroltuk külön kérésre a nyelvtant, amiért nagyon hálás vagyok a tanárnőnek, mert megszerettette velem és meg is tudtam könnyedén tanulni játékos feladatokkal hiányzó grammatikai tudásomat a nyelvből. Körülbelül 10 tárgyat vettünk fel kinti tanulmányainkként, amikből 2 szabadon választott tárgyként számított be. Végül 8 tárgyat zártak nálam le, amik csak a kötelezőek voltak. 4-5-ös átlagokkal végeztem el tanulmányaimat, tehát véleményem szerint abszolút teljesíthető.

Graz véleményem szerint egy viszonylag drága város, de nagyon sok szép látnivaló várja az ide látogatókat. Mivel hegyek mellett van, így a téli időszak jóval hidegebb, mint Magyarországon, így aki téli szemeszterben látogatna el ide, annak ajánlom a meleg öltözetet! Drágaság szempontjából eléggé költséges, főleg a belvárosi rész. Seiersberg-be viszont van egy nagy pláza shoppingolni vágyóknak, amit a 32-es busszal lehet megközelíteni (Jakominiplatz-ról indul és kb. 30 perc az út). Tömegközlekedési eszközök a Bim (villamos), busz és vonat voltak. Leggyorsabbnak a Bim mondható, evvel könnyen meg lehet közelíteni a belvárost és környékét. Busszal a város messzebbi helyeire érdemes utazni, illetve vonatra is ez jellemző. Kártyánkkal vonattal csak Steiermark területén utazhattunk. Ennek a bérletnek az ára 170 Euro volt. Belépők a múzeumokba általában 10-15 Euro között mozogtak, de megéri minél többe ellátogatni. Illetve Eggensbergbe is ellátogattunk, ahol a parkban való sétáért fizettünk hallgatói árért 2 Euro-t.

Továbbá több szórakozási lehetőség is volt a környékünkön, viszont ezek közül kettőt látogattunk meg kint tartózkodásunk alatt. Ezek közül az egyik a Kottulinsky volt, ahova le kellett töltenünk a Kottulinsky applikációját, ugyanis csak 21 év felettiek mehettek be a helyre. Ezt nagyon szigorúan vették. Amit furcsállottam a barokban, hogy nem karszalagot, hanem pecsétet adtak a csuklónkra belépésnél. A másik hely a Kulturhauskeller, ahova már nem kellett applikáció, de itt is szigorúan tartották a 21 év feletti korosztályt. Személy szerint nekem a Kottulinsky tetszett jobban, főleg nők biztonsága terén értem ezt.

Miket nézz meg feltétlenül Graz városában: Uhrturm, Schlossberg, Kunsthaus, belváros (mindenképp látogass el a Sacher kávézóba!), Murinsel, parkok és múzeumok, opera (ha van szimpatikus előadás), piac (opera mögött található)

Remélem felkeltette érdeklődésedet Graz, én nagyon ajánlom, sok tapasztalattal és élménnyel jöttem onnan haza, úgyhogy ne félj Erasmusra pályázni, mert kihagyhatatlan lehetőség és kaland!" - Straszner Dóra

1.2 Ausztria - Private Pädagogische Hochschule der Diözese Linz - Tanulmányi Mobilitás

Galéria

"Deákovits Réka vagyok, harmadéves német nemzetiségi óvodapedagógus hallgató. A 2022/23-as tanévem őszi szemeszterét volt szerencsém Felső-Ausztria tartományában fekvő Linz városában tölteni, ahol a Private Pädagogische Hochschule der Diözese Linz intézményében vettem részt az egyetemi képzésen.

Az egyetem hivatalosan októberben kezdődött, de már szeptember 16-án kiutaztam egy hallgatótársammal, Sándor Katával Linzbe, mivel szeptember utolsó hetében különböző Erasmus programok vártak ránk és tették színesebbé az itt töltött első heteinket.

Az előtte lévő 2 hétben azonban a Soproni Egyetemen vettem részt a tanítási napokon, ekkor még alkalmat kerítve a személyes konzultációkra, hogy mely feladatokat kell a félév során teljesítenem a különböző tantárgyak keretein belül.

Az ausztriai Erasmus+ programokon megismerkedhettem a világ minden tájáról ideérkezett Erasmusos diáktársaimmal, voltak Spanyolországból, Ukrajnából, Szlovákiából, Csehországból, Észak-Koreából és Finnországból is hallgatók. Számos programon vettünk részt közösen, pl. egy napon a város különféle helyeit látogattuk meg, ahol kis étel, sütemény és tea kóstolásra invitáltak meg minket, avagy októberben két napos tanulmányi kirándulásra mentünk a hegyekbe az ide járó osztrák hallgatókkal. Itt lehetőségünk volt megcsodálni és megtapasztalni a Feuerkogel varázslatos természeti adottságait. Ezenfelül ezen orientációs hét rendkívül sokat segített az ausztriai iskolarendszer, az egyetemen való tájékozódás, tantárgyi követelmények átlátásában és további hivatalos papírok (pl. Meldezettel) kitöltésében és leadásában.

A pályázat elnyerése és a kapcsolatfelvétel után lehetőségem volt eldönteni, hogy ezen utazásom és az Ausztriában folytatott egyetemi életem alatt, szeretnék-e egy úgynevezett Buddy-t, azaz segítőtársat magam mellé, aki a felmerülő kérdéseim esetén rendelkezésemre áll a kint töltött szemeszterem egészében. Ezen eséllyel is éltem, és további kérdések megválaszolásával (érdeklődési kör, szabadidő stb.) egy a személyemhez hasonló érdeklődési körű külföldi egyetemi hallgatóval kötöttem jó viszonyt.

Gazdag történelmével és előre tekintésével Linz, a Felső-Ausztriában található Duna-parti város, amely számos értéket és lehetőséget rejt magában. Rendkívül gazdag építészeti örökségével és modern épületeivel a város minden pontján érezhető az innováció, amely a kultúra, a természet és az ipar lenyűgöző összjátékában megy végbe.

Nagyon jól kivan építve a közlekedési rendszer. A városban mind busszal, mind villamossal is közlekedtem, amelyek 15-20 perces rendszerességgel jártak, valamint igencsak jó csatlakozási lehetőségek voltak. Az itt tartózkodásom során az OÖVV INFO applikáció segítette a mindennapjaimat, amelybe részletesen leírja, hogy mely lehetőségek adottak az A pontból a B pontbal való eljutásban, valamint emellett az ÖBB Tickets támogatta a Linzen kívüli további utazásaimat, akár a haza látogatásomat.

A Linzbe való kedvezményes utazáshoz szükséges Aktivpass, melyet az országba bejelentkezéssel egyidejűleg lehet abszolválni, és Vorteilscard Jugend kártya kiváltása is. Az utóbbit vagy a vasútállomáson személyesen vagy az ÖBB Tickets applikáción keresztül lehet igényelni. Így ezen kártyák meglétével a havi bérlet megvásárlása, amely minden közlekedési eszközre Linz terültén érvényes, 15,10 Euroba került. Ezenkívül kiváltottam a Kulturpass kártyát is, amellyel számos múzeumot volt lehetőségem ingyen meglátogatni.

Az ausztriai egyetem alapvetően tanárképző intézmény, így a tanárképzésen volt a hangsúly. Az őszi félévre 7 tárgyat vettem fel, amely tartalmazott egy gyakorlatot is egy Linzben található általános iskolában. Az Erasmusos koordinátorunknak hála, ezen gyakorlatot egy első osztályos csoport keretein belül tölthettem el, ezzel betekintést nyerve az itteni kisgyerekek oktatásába és fejlesztésébe.

Az egyetemen a legtöbb óra az Erasmusos hallgatók számára angolul folyt, azonban a német és az általam szabadon választhatóként felvett Styling und Statement óra német nyelvi közegben zajlott. A tanárok minden téren rendkívül segítőkészek voltak és minden kérdésemre azonnal álltak rendelkezésemre. Az ausztriai egyetem a Studo nevű applikációt használja, mint órarendet és naptárat, melyben automatikusan szerepelnek a tanórák és a tantermek kampuszon való megközelítése.

Az egyetemen ezen kívül van lehetőség menzára befizetni, ahol változatos és választékban gazdag ételek találhatóak meg. Ezen lehetőséget a kollégium közelsége miatt azonban nem használtam ki.

A szállás lehetőségeimről már az elején, az ausztriai koordinátorom kapcsolatfelvétele után részletes tájékoztatást adott, valamint online is utánajártam, mely lehetőségek adottak ezen a területen. A választásom azonban az egyetemmel összekötött Studierendenheim Salesianum - Diözese Linz esett, amelyet azonnal meg kellett pályáznom, mivel a diákok körében nagyon népszerű és kelendő, így hamar elfogynak a helyek. Gyorsaságomnak hála elnyertem a felvételt és egy nagyon szép, modern és otthonos közegben tölthettem a mindennapjaimat sok új ausztriai baráttal gazdagodva. Ezen kollégium havonta 329 Euroba került. Egy blokkban 2 hálószoba, 1 közös fürdő, WC kapott helyet és a folyosó végén egy felszerelt konyha volt található.

A kollégium 0. emeletén úgynevezett Salesianum Bar van, amely a kollégiumi lakók számára ingyen lefoglalható volt különböző események megtartására, mint szülinap vagy Welcome party. Ezenfelül a város rengeteg szórakozási lehetőséget kínál a fiatalabb korosztály számára, amely rendkívül egyszerűen megközelíthető gyalog és tömegközlekedéssel is. Minden csütörtökön megrendezésre kerülő Mensafest tette színesebbé az ide járó diákok heteit, amelyet a fő egyetemen, pontosabban a JKU alagsorában bonyolítottak le.

A Linzben töltött félévem során rendkívül sok tapasztalatra tettem szert és úgy gondolom, hogy ezáltal a személyiségem és nagyon sokat fejlődött. Az első idegennyelvem a német nyelv, így ezen nyelvtudás javítása, továbbfejlesztése és magabiztos használata miatt választottam az Erasmus+ keretein belül Ausztriában található Linz városát. A sok új barát és kapcsolat hozzásegített ahhoz, hogy tudásom biztos alapokat kapjon, hogy felelevenítsem a rég nem használt kifejezéseket, szavakat, hogy új dolgokat tanuljak, valamint, hogy biztosabban és nyitottabban álljak hozzá a különböző emberekhez és helyzetekhez.

Az angol nyelvtudásom nem volt olyan nívójú, mint a német, azonban a többiekkel való kommunikáció és az egyetemen hallgatott tanórák elősegítették ezen második idegennyelvem fejlődését is, ezáltal pedig 3 spanyol lánnyal rendkívül jó kapcsoltba kerültem, akikkel azóta is ápoljuk ezen barátságot.

Az Erasmus+ utazásom során az ausztriai koordinátorunk jóvoltából különböző programokon vehettünk részt és számtalan csodás helyen járhattunk, pl. voltunk Salzburgban, Feuerkogelen, Melkben valamint Linz különböző pontján. Az itteni segítő mentoroknak hála, pedig megannyi vidám pillanatot és programot élhettünk meg közösen, pl. Welcome party, International Dinner, BBQ party, Halloween party, Oktoberfest, Christmas Cookie Baking.

Bátran kimerem mondani, hogy ezen félévem életem egyik legjobb élménye volt és mindenkit biztatok arra, hogy merjen élni ezen remek Erasmus+ lehetőséggel, hiszen egy életre szóló élményt ad!

'Legyél bátor és vágj bele! Legyél erős és fejezd be! Legyél kitartó és soha ne add fel!' " - Deákovits Réka

 

"Sándor Kata vagyok, harmadéves német nemzetiségi óvodapedagógus hallgató. Az Erasmus mobilitásomat egyik diáktársammal, Rékával Linz-ben töltöttem, a Private Pädagogische Hochschule der Diözese Linz intézményben.  

A tanév októberben kezdődött, mi viszont már szeptemberben kiutaztunk, mert volt egy úgynevezett orientációs hét, amely során megismerkedhettünk a kinti Erasmus koordinátorral, a többi erasmusos diáktársainkkal, a várossal és az egyetemmel. A hét során számos ismerkedős játékot játszottunk, sokat beszélgettünk és kirándulásokat tettünk a városban. Volt egy nap, amikor elmentünk pár helyi étterembe vagy cukrászdába, és mindenhol kaptunk valami kóstolót ingyen. Ezen a héten csináltattunk Aktivpass-t is, aminek segítségével sokkal olcsóbban tudtunk utazni. Minden hónapban vettünk egy havi bérletet, ami alapvetően 54,20 euro, így viszont csak 15 EUR volt. A tömegközlekedés nagyon jól ki van építve a városban, 2 percenként jön busz vagy villamos, így mindenhová egyszerűen el lehet jutni. 

Az Erasmus koordinátoron kívül mindenkinek volt egy segítője (buddy), aki egy helyi egyetemista volt, és minden kérdés esetén a segítségünkre állt. A kiutazás előtt kaptunk egy email-t, amelyben le kellett írni az érdeklődési köreinket, illetve jellemezni kellett magunkat három szóban. Ennek segítségével mindenki egy hozzá személyiségben közel álló buddy-t kapott. A sok segítségen kívül számos közös programot is szerveztek nekünk, mint például International Dinner, Welcome BBQ, 80-as évek party, közös karácsonyi süti sütés, kirándulások és bulik. Nagyon hálás vagyok nekik, hiszen nekik köszönhetően ismerhettük meg a város szórakozási lehetőségeit, velük mentünk egyetemi bulikra, illetve más szórakozóhelyekre is. Nagyon jó barátságot kötöttünk velük, aminek köszönhetően még most is tartjuk a kapcsolatot. 

A mobilitásom során a Salesianum nevű kollégiumban laktam, ami közvetlenül az egyetem mellett található. A kiutazás előtt az Erasmus koordinátor elküldte a szállási lehetőségeket. Három kollégium közül lehetett választani, nekünk azonban a felszereltsége és a közelsége miatt erre esett a választásunk, illetve ezt is javasolták. Igaz, ez a legdrágább. 329 euro havonta, illetve még ki kellett fizetni áprilisban 400 euro kauciót. Hamar, már márciusban le kellett foglalnunk a helyünket, hiszen nagyon népszerű a diákok körében. Bátran kijelenthetem azonban, hogy nagyon jó döntést hoztunk, amikor a Salesianumot választottuk. A földszinten található egy bár, ahol sokat buliztunk, születésnapokat ünnepeltünk, illetve az International Dinner és a Welcome BBQ is itt került megrendezésre. Ezen kívül három emelet van. Mindegyik emeleten a folyosó végén található egy nagyon jól felszerelt konyha, ahol a közös hűtőn kívül mindenkinek van egy saját kulccsal nyitható és zárható kis hűtője, illetve saját, a szoba számával ellátott szekrénye is. A szobák blokkonként vannak elhelyezve. Minden blokkban 2 szoba található, közöttük pedig egy fürdőszoba, ahol szekrények, csap, wc és tusoló található.  

Az egyetemen 7 órát vettem fel, ebből 5 tantárgy volt erasmusos tantárgy.  Minden ilyen órához tartozott egy kirándulás. Ennek segítségével olyan helyekre juthattunk el, mint Melk, Gmunden, Salzburg vagy Feuerkogel. A Feuerkogeles utazás kettő napos volt, amikor is a hegyekben túráztunk mindkét nap és megcsodálhattunk a gyönyörű tájat. Az első nap végén lehetőségünk volt megismerkedni helyi földrajz szakos tanulókkal is, akikkel együtt vacsoráztunk. Ezen tárgyak teljesítésének követelménye egy úgynevezett „My green Erasmus” projekt volt. Ezt a projektet a mobilitás végén kellett előadni. Ezen kívül kötelező volt német órára járni, ami sokat segített nekem a nyelvtan elmélyítésében. Az egyetem alapvetően tanárképző főiskola, így egy helyi általános iskola első osztályában töltöttük a gyakorlatunkat, amelyről egy beszámolót kellett tartani a gyakorlatunk végeztével. Az iskola nagyon jól fel volt szerelve. Számos érdekes és játékos tanítási formát ismerhettem meg, melyeket az óvodapedagógus pályán is hasznosítani tudok. 

Az egyetemen van lehetőség mezára befizetni, mi azonban nem éltünk ezzel a lehetőséggel, inkább főztünk magunknak. Az élelmiszerárak nagyon hasonlóak a magyar árakhoz. Egy-egy nagybevásárlás esetén körülbelül 20-20 eurot fizettünk fejenként.  

A mobilitásom során németül beszélgettem a helyi diákokkal, a buddykkal, illetve az erasmusos órákon kívül, a többi tantárgy is német nyelven folyt. Ennek köszönhetően úgy érzem, hogy jelentősen javult a német tudásom, sokkal könnyebben ki tudom magam fejezni, illetve hamarabb megértem az anyanyelvűeket. Ami néha nehézséget okozott az az volt, hogy Linz-ben felső ausztriai dialektusban beszélnek, amit nehéz megérteni, de nagyon aranyosak voltak a helyiek, mert amikor velük voltunk, mindig átváltottak Hochdeutsch-ra, illetve ha valami nem jutott eszünkbe, akkor egyből segítettek. A többi erasmusos diáktársaink Dél-Koreából, Finnországból, Spanyolországból, Szlovákiából, Csehországból, illetve Ukrajnából jöttek, így velük angolul beszéltünk. Ennek köszönhetően az angol tudásom is tovább fejlődött és barátságot kötöttem három spanyol lánnyal, akikkel tartjuk a kapcsolatot és nyáron talán meg is látogatjuk őket. 

Összességében bátran kijelenthetem, hogy életem legjobb fél évét tölthettem Linz-ben. Nagyon jól éreztem magam, számos élménnyel, tudással gazdagodhattam, illetve új barátokat szereztem a világ minden tájáról. Mindenkit bíztatok arra, hogy vegyen részt Eramus+ programban, hiszen egy életre szóló élményben gazdagodhat. " - Sándor Kata

2 Lengyelország - University of Szczecin - Tanulmányi Mobilitás

Galéria

"Az őszi félévet Lengyelország észak-nyugati csücskében, a University of Szczecin-en töltöttem Erasmus+ ösztöndíjjal. Nem voltam még Európa ezen részén, így földrajzi elhelyezkedése miatt erre a városra esett a választásom. 

Az ESN Szczecin, vagyis a helyi Erasmus Student Network lelkes önkéntes diák tagjai jobbnál jobb integrálást segítő programokat szerveztek a nulladik héttől kezdve.
Érkezésem után egy pre-welcome hétvégével kezdtünk a tengerparton, amit egy 7 napos welcome week követett, ami alatt nagyon jól megismertük a várost és egymást is. Minden nap voltak sportos, kulturális programok, az esték pedig különböző tematikus partykkal értek véget.
Azóta is minden héten szerveztek röplabda játékokat, bulikat és különböző programokat vagy kirándulásokat. Érdemes megigényelni az ESN kártyát, mert kedvezményt tudtok kapni a Ryanair és Flixbus jegyek megvásárlásánál.
Szerintem mindenképpen hasznos részt venni a helyi ESN programjain, mert azon kívül, hogy könnyen találsz új barátokat, rengeteg élményben is lesz részed.

Van lehetőség kollégiumba jelentkezni, de sokan saját szobát vagy apartmant bérelnek, mert hasonlóak az árak. Ha kollégiumot választasz, akkor két kétágyas szobához tartozik egy fürdő és konyha. Ez 420 PLN havonta. 
A közlekedés nagyon jó. Mindenhova könnyen el lehet jutni villamossal és busszal is. Én legtöbbször csak a 15 perces jegyet használtam, ami 1 zloty, vagyis 90 Ft, de a 30 perces jegy is csak 1,5 zlotyba kerül. Az óráim két épületben voltak, az egyikhez sétáltam, a másikhoz villamost használtam.
Itt is vannak olyan üzletláncok, mint otthon, pl. Aldi, Lidl, de jobban elterjedt a Biedronka vagy a Carrefour. Egy heti teljes bevásárlásom körülbelül 100 zloty. Azt nagyon szerettem, hogy a tenger közelsége miatt mindig fantasztikus és friss a halkínálat. Az ételről magam gondoskodtam, nem volt menza. Legtöbbször magunkra vagy egymásra főztünk. Az éttermi árak sem veszélyesek, ki lehet hozni 2-3000 forintből egy főétkezést innivalóval.

A városban az University of Szczecin-en kívül, ahol tanultam, van még zeneművészeti, műszaki orvostudományi egyetem is. Én a Faculty of Humanity-re jártam. Szerintem nagyon jó az oktatás, az összes tanárom tökéletesen beszél angolul. Az előadások mellett vannak szemináriumi órák, amiken általában páros vagy csoportos projekteken kellet dolgozni és később bemutatni. A nemzetközi iroda szervezett nekünk lengyel nyelvtanfolyamot is, amiért kredit is járt. Nagyon hasznosnak bizonyult, mivel az egyetemen kívül nem sok emberrel találkoztam, aki jól tudott angolul. Ennek a kurzusnak köszönhetően könnyebben tudtam boldogulni a mindennapjaimban, és egy új nyelv alapjait is elsajátítottam.

Szczecin mindig pezseg a programoktól. Az Odera folyó folyik be a városba a Balti-tengerből, a folyó part egyik része a Boulevard tele van helyes kávézókkal és éttermekkel. Az óváros része Pomeránia-i herceg kastélya, és a Katedrális is. Kicsit kutatni kell az angol nyelvű események után, de nem lehetetlen. Én egy angol nyelvű jóga klubba csatlakoztam, és festő órákon vettem részt. Többször voltam a Filharmónia Ház-ban is, hangversenyeket vagy különböző zenei esteket hallgatni. A diákjegyek mindenhol nagyon kedvezőek. A tengerpart vonattal 1 órára van, így sokszor leruccantunk a hétvégére. Sok felé lehet innen utazni, mivel Berlin csak 2 órára van, és a városi reptérről direkt járat van Varsóba, Krakkóba és Oslóba is. Mindenképp bíztatlak titeket, hogy vegyetek részt az Erasmus+ programban, mert életre szóló élmény lesz!" - Nagy Réka

 

3 Spanyolország - University of Valencia - Tanulmányi Mobilitás

Galéria

"Spanyolországba a  Valènciai egyetem Facultad de magisterio szakára sikerült bekerülnünk, Németh Karolina és Póth Petra nevű szaktársammal. Így, hogy hárman mentünk barátnők kevesebb félelem érzettel indultunk neki a külföldön való tanulásnak. Közösen választottuk ki Spanyolországot. Együtt kerestünk szállást is őszintén szólva Lina és Petra vették ki a fő részét a lakáskeresésnek. Nehezen de sikerült, mert a kollégiumot nem szerettük volna bevállalni így, hogy hárman megyünk. A reptéren találkoztunk augusztus28-án hajnalban. Izgalmas volt közösen átélni életem első repülőútját. A Valenciai repteret metróval hagytuk el. Megérkeztünk az első szállásunkra. Az első napokban nagyon fáradtak voltunk igyekeztük megszokni a nagyon magas hőmérsékletet, és a spanyolok életvitelét, a kedvenc szokásunk amit nagyon hamar át is vettünk a siesta volt. Lefixáltuk  szeptembertől októberig a következő lakásunkat. Majd a végleges (januárig tartó) szállásunkat is. Gyönyörű és hatalmas város Valencia minél hamarabb igyekeztünk megismerni, a spanyol ízeket is.. Rengeteg erasmus whatsup csoportba beléptünk, ahol ingyenes, vagy kedvezményes eseményeket osztottak meg velünk. Ezekbe a csoportokba bármire rá tudtunk kérdezni, segítettek, mert rengetegen voltunk. Például ha egy jó éttermet kerestünk egy adott környéken, vagy ha sos szilveszteri buli jegyeket kerestünk. A második lakásunk a belvárosban volt, nagyon közel a művészetek városához és a szórakozóhelyekhez és természetesen  az egyetemünkhöz is. Az egyetem szeptember közepén kezdődött csak el, addig élveztünk a tengerpartot, a bulikat és igyekeztük felvenni a kapcsolatot az otthoni tanárainkkal. Akik nagyon kedvesen és igyekeztek időben válaszolni. Mindegyik tanárunk megértően adott nekünk feladatot és rengeteg jókívánságot küldött a kint tartózkodásunkhoz. Szaktársainkra is számíthattunk mindenben, rendszeresen beszámoltak nekünk az otthon zajló eseményekről. Kint nagyon szép és meleg idő volt egészen novemberig akkor beköszöntött az esős időjárás de csupán csak egy hónapig tartott. December 25-én a tengerparton napoztunk mivel meleg rekord dőlt Valenciában. Többen a tengerbe is fürödtek (én csak térdig mentem bele). A Valenciai egyetem nagyon modern jól felszerelt intézmény, a legtöbb tanár mint itthon is beszélt angolul és bárkitől kértünk segítséget kaptunk. A koordinátorunk is egy kedves nyugodt személyiség volt és mindenben segített, terelgetett minket. Az oktatás teljesen máshogy zajlott mint itthon, a feladatot 90%-ban csoportmunkákban zajlottak. A tanár kérése mindig az volt, hogy minden csoportban legyenek spanyol és erasmus hallgatók is. Közösen dolgoztuk fel a témákat, megismerhettük egymást és együt adtunk elő is. Az osztályozás 1től 10ig volt úgyhogy nehezen szoktunk hozzá, hogy mégis hányast kaptunk, de nagyon igyekeztünk lépést tartani a hallgatókkal. Nehéz volt teljesíteni minden itthoni tárgyunkat, a kintiekre pedig közben készülni de hála Istennek sikerült. A tanárok itthon és kint is nagyon megértőek és segítőkészek voltak velünk szemben. Szeretném kiemelni az egyetemünk büféjét ami hatalmas és jól felszerelt volt, választékos ételekkel és külön reggeli és ebédmenüvel rendelkezett. Elfogadható áron jó minőségű ételt ehettünk. Rengeteg volt az erasmusos hallgató így több országról hallhattunk, norvégiából, hollandiából, németországbó, csehországból lettek barátaink. Akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Különleges élmény volt ennyit megtudni más országok kultúrájáról, szokásiról. A spanyol emberek vidámsága, közvetlensége egyből a szívünkhöz közel állóvá varázsolta Valenciát. Barcelonában is volt szerencsénk januárba eljutni, valamint egy erasmus kirándulás keretein belül elmentünk egy buszos kirándulásra ahol vegül hajóval Tabarca szigetén kötöttünk ki, este pedig érkeztünk is haza. Különleges élmény volt. Valenciában nagyon sokan sportolnak pl futnak a tengerparton, vagy a Turia parkban edzenek, erasmus csoport által szervezett hiit edzésen mi is részt vettünk, ahol magyarokkal is talalkoztunk. Életem legnagyobb élménye volt az Erasmus program csak ajánlani tudom." - Németh Krisztina

"Németh Karolina vagyok, másodéves óvodapedagógus hallgató. A 2022/23-as tanév őszi szemeszterét Spanyolországban töltöttem, azon belül is Valenciában. Az iskola szeptember 12.-én kezdődött a kint, azonban egy héttel előbb kiutaztam, így visszagondolva ez azért is volt jó döntés, mert mire elkezdődött az iskola már kicsit otthonosabban mozogtam a városban, illetve a szállás problémák is megoldódtak, amivel sokat bajlódtunk a velem együtt kiutazó két további szaktársammal együtt.

 Az előkészületeket már jóval a kiutazás előtt elkezdtem - a rengeteg papírmunka, biztosításkötés és a szűkséges dolgok beszerzése mellett felkerestem a közösségi oldalakon különböző csoportokat, ahol megismerkedhettem a leendő társaimmal és kaptam egy kis betekintést is a szórakozási lehetőségekről. A szálláskeresés már nehézkesebbnek bizonyult, hisz a kollégiumot korábbi tapasztalatok alapján nem ajánlották számunkra, mindenki azt tanácsolta inkább, hogy keressünk albérletet, árban is jobban megéri, illetve kényelmesebb is. Azonban albérletet nem egyszerű találni, hiába nem egyedül, hanem hárman kerestük fel egyszerre a különböző szálláslehetőségeket, úgy éreztük, hogy senki se akar velünk addig foglalkozni, amíg személyesen nem vagyunk ott, igaz mi is tartottunk attól, hogy láthatatlanba kifizessünk több szár euro összeget foglalóként a szállásra. Végül az első három napra foglaltunk egy szobát (fejenként kb.: 90€-ért), majd ez idő alatt személyesen mentünk el megnézni a kivenni kívánt albérletet melynek költsége 1000€+rezsi volt összesen hármunknak.

Az egyetem szuper volt, minden tanórát nagyon szerettem és élveztem, annak ellenére, hogy akadtak az elején nyelni nehézségek. Rengeteg csoportmunka volt, aminek köszönhetően megismerkedtem új emberekkel, más országból érkezett Erasmus programon résztvevő diákokkal, ezáltal betekintést nyerhettem kicsit az ő kultúrájukba és egyetemi életükbe is, mondhatni kinyílt előttem a világ már a tanórák által is. Összesen 5 tantárgyat kellet felvennünk, a tanárok és a diákok egyaránt nyitottak voltak felénk, minden egyetemi dolgozó segítőkész és megértő volt velünk, sose éreztem azt, hogy számomra nehézséget jelentene az, hogy be kell járnom az iskolában és aktívan részt kell vennem az órákon. Az egyetem épülete is szimpatikus volt számomra, modern, tiszta és nagy terek voltak, lehetőség volt arra is, hogy tanítás után benn maradjunk tanulni egy hatalmas tanulószoba, illetve egyetemi könyvtár állt lehetőségünkre.

Az Erasmus-élet fantasztikus, a hét minden napjára szerveztek nekünk programokat, szórakozóhelyekre is minden nap kínáltak ingyen jegyeket számunkra, továbbá rengeteg lehetőséget kínáltak arra, hogy jobban megismerjük a várost és a kultúrát. Ezen kívül utazásokat szerveztek minden hétvégére, mi például egy kicsiny kis szigetre, Tabarca-ra is ellátogattunk egy ilyen program keretein belül, ennek 20€ volt a költsége. A város nem csak a külföldi diákoknak kínál szuper lehetőségeket, hanem a helyieknek is, ami számomra nagyon meglepő volt, hogy vannak olyan múzeumok, kulturális központok, amelyek ingyenesen látogathatóak, ezzel is bebizonyítva azt, hogy a művészet és kultúra minden ember számára nyitott, nem szabhat határt a pénztárcánk.

Az ételek isteniek voltak, nagy kedvencem lett a paella, ami Spanyolországból, azon belül is Valenciából származik, így minden adott volt, ahhoz hogy megismerkedhessünk az igazi, tradicionális paella-t. Gyakran ebédeltünk az iskola menzáján is, ami szintén nagy kedvencemmé vált, egészséges, változatos ételeket kaptunk mindig, több féléből választhattunk és nem mellesleg mindig nagyon finom volt, mindezt 4€-ért. Ez az ár tartalmazott 2 főételt, desszertet és egy általunk választott innivalót (ez számunkra először furcsa volt, hogy a leves + főétel kombináció helyett, mindig 2főétel volt a menübe).

Valencia sosem alszik, ezt bátran állíthatom. A spanyol kultúrában ismert siestának köszönhetően az ott élők nappal többet pihennek és csak este kezdenek el igazán „élni”. Amíg itthon 9-10 óra környékén már lefekvéshez készültünk, ott akkor indul el mindenki a városba sétálni, nézelődni, sportolni, kikapcsolódni. A várost két részre osztva halad végig az egykori Túria folyó medre, ami a megmaradt hidak alatt különböző parkokkal, rengeteg rekreációs tevékenységgel fogadja az oda érkezőket. Itt rengetegen sportolnak, baráti társaságok ülnek össze beszélgetni, inni-enni piknikezni, mi is örömmel látogattunk ide el esténként, és ami a legmeglepőbb volt számunkra is, hogy minden egyes alkalommal felfedeztünk valamit amire rátudtunk csodálni, hiába jártunk heti többször arra, Valencia tárháza kifogyhatatlan. Továbbá itt található Santiago Calatrava is, a spanyol építész által tervezett City of Art and Science központ. A város rengeteg szórakozási lehetőséget biztosít, minden érdeklődő számára.

Spanyolország megélhetés szempontjából hasonló, mint Magyarország, talán minimálisan a mostani infláció mellett még olcsóbb is. Az elnyert esélyegyenlőségi pályázatnak köszönhetően nem volt gondom a megélhetést, kikapcsolódást illetően. A külföldön töltött mobilitás alatt mindenkinek ajánlom a helyi ESN-hez való csatlakozást is. A tagság igénylése pár ezer forint, de rengeteg programot, kedvezményt /például: Ryanair – 4 alkalommal 1 ingyenes 20kg-os feladott poggyászt és 10% kedvezmény a repülő jegyből/ biztosít. A valenciai ESN nagyon jól működik, minden héten több programot is szerveztek pédául beer pong versenyek, táncestek, közös vacsorák, ahol a nemzetiségek különlegességét lehetett kipróbálni, tengerparti programok, sport programok és a több napon át tartó távolabb helyekre való kirándulás.

Összességében rengeteg mindent adott számomra az Erasmus program, olyan élményeket amelyeket soha nem tapasztalhattam volna meg és olyan emberekkel ismerkedhettem meg, akikkel máskülönben valószínűleg soha nem találkoztam volna. A nyelvtudásom olyan mértékben fejlődött, amelyet soha nem gondoltam volna, hogy elfogok érni és olyan magabiztosságot használatában, amelyről ezidáig álmodni se mertem. Szakmailag pedig rengeteg dolgot tanultam, egy másik ország oktatási-nevelési rendszerével megismerkedni, úgy gondolom mindig pozitívum, a kint szerzett tapasztalatokat egy egész életen át fogom tudni hasznosítani. " - Németh Karolina

 

"Az Erasmus-os fél évemet Spanyolországban, Valenciában töltöttem. Kihasználtuk minden rendelkezésre álló időnket, így Augusztus végétől Január végéig Spanyolországban tartózkodtunk. Már a nyár elején elkezdtük szervezni az utat; útlevél csináltatás, szállás nézegetés különböző oldalakon ( idealista, spotahome, erasmus student oldalak stb.)

Olvastam különböző fórumokon, ahol a személyes albérlet foglalást javasolták. Én magam is észrevettem, hogy a spanyol főbérlők, leginkább a személyes találkozást preferálják. Így az első pár napban egy AirBnb-ben szálltunk meg. Ez volt a legjobb megoldás, mivel így nem ért senkit meglepetés amikor a hosszú távú szállásunkat választottuk ki.

A Universidad de Valencia Facultat de Magisteri-n tanultam. Nagyon szerettem az egyetemet, sőt az egész környékét, mivel egy hatalmas sugárúton helyezkedtek el végig a különböző karok, így több lehetőségünk nyílt megismerkedni más karok hallgatóival is és az egyetemi életbe jobban részt venni. Az ottani tanáraim nagyon kedvesek, és segitőkészek voltak nagyon szerettem az órák kötetlenségét és a sok csoportmunkát. Jó volt a spanyol diákokkal az együttműködés, és külön örültem a sok külföldi diáknak különböző országokból, mert ennek köszönhetően sikerült életre szóló  barátságokat kötni spanyolokkal, norvégokkal, franciákkal, olaszokkal és sok-sok egyetemistával.

Egy átlagos héten lehetőségünk volt több napot is a tengerparton tölteni, napfelkeltét, naplementét nézni, fürdeni, sőt még ESN* program keretén belül többször részt vettem windsurf programon külföldi hallgatókkal. Szabadidős tevékenység terén rengeteg lehetőségünk volt. Különféle ingyenes edzések, tánc órák, társasjáték estek, karaoke, kirándulások, és nem utolsó sorban egyetemi bulikra ingyenes erasmus jegyek :). 

Ha valaki Spanyolországot választja célországnak, akkor mindenképpen javaslom, hogy az Instagramon, vagy más social média felületen keressen rá a helyi “ erasmus discount” oldalakra, mert nagyon sok programot és kedvezményt kínálnak.

Az éttermek illetve a boltokban az élelmiszerek ára arányában nem volt drága,viszont annál inkább minőségi és tápláló. Valencia híres piaca a Mercat Central volt az egyik kedvenc helyem, ahol a bőséges választék végett, mindig más-más gyümölcsöt kóstoltam meg. Valencia nemzeti étele a paella, ami sokféleképpen elkészíthető. Az én kedvencem a tenger gyümölcseivel készített változata volt az egyik kedvenc parti éttermünkből.

Gasztronómiai élményekből semmi estere sem volt hiányom, mivel a spanyol konyha mellett megkóstoltam a Marokkói ételeket is, például a Tagine-t.  Volt lehetőségem részt venni több napos szervezett kiránduláson is Észak Afrikában, Marokkóban 8 mexikói és 2 norvég diákkal együtt. Voltunk Marrakesben ahol a híres bazár soron és a különleges épületekben gyönyörködhettem, tevegeltem a Merzouga sivatagban, ahol egy éjszakát is eltöltöttünk, és a vissza úton Marrakesbe  az Atlasz hegységen át mentünk ahol a Gladiátor forgatási helyszínére is ellátogattunk. Spanyolországban jártam többször Barcelonában,illetve Valencia környékén is ellátogattunk több egy napos kirándulásra.

Ez idő alatt nagyon sokat fejlődött az angolom, és sikerült elsajátítanom a spanyol nyelvet társalgási szinten, aminek külön örülök, mert ez fontos célom volt a mobilitás előtt.

Összességében azt tudom elmondani, minden kisebb nehézség ellenére, hogy ha tehetném még egyszer belevágnék minden habozás nélkül, mivel egy olyan életre szóló élményt adott, amit soha nem fogok elfelejteni, és így a végén azt tudom mondani, jó- és egyben különös érzés volt egy idegen országban otthonra találni. Mivel ez volt az első alkalom, hogy teljesen magamra hagyatkozva kellett helytállnom, sokat fejlesztett a személyiségemen pozitív irányba.  Biztos vagyok benne, hogy később még visszatérek valamilyen formába Valenciába, akár tanulás, munka, vagy csak nyaralás formájában.

Ha tanácsolhatnék egy valamit azoknak a diákoknak akik gondolkodnak az erasmuson, az az lenne, hogy ne féljenek bele vágni, mert annak ellenére, hogy nagy megpróbáltatásnak tűnhet, de ez egy hatalmas kaland, és a tanulmányaid alatt ismerhetsz meg más kultúrákat, köthetsz nagyszerű barátságokat, miközben fejleszted a nyelvtudásod és önmagad." - Póth Petra

Cikk nyomtatása E-mail