Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Kétnapos konferenciával emlékeztek a szakmai tanárképzés elmúlt 30 évére a Benedek-karon


1200_slider_30tk.jpg

Tradíció és innováció. Szakképzés, szakmai pedagógusképzés és a fenntartható jövő, 30 éves a szakmai tanárképzés Sopronban címmel tudományos konferencián tanácskoztak a szakemberek 2023. szeptember 27-én és 28-án a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán. A résztvevők visszajelzései alapján sikeresen zárult a rendezvény, melynek során konstruktív együtt gondolkodásra és szakmai párbeszédre is sor került.

„Ritka pillanat, amikor ilyen sokféle - a szakképzésben oktató tanároktól a szakképzési centrumok vezetőin át a felsőoktatási képzőhelyeken dolgozó szakemberekig -, és ilyen széles körből – valamennyi hazai egyetemi képzőhelyről, számos szakképzési centrumból, innovatív képzéstámogató központból – jönnek össze ugyanazon terület, a szakképzés, a szakmai pedagógusképzés szakemberei” – fogalmazott dr. Patyi Gábor egyetemi docens, a Tanárképző Központ főigazgatója, a konferencia szervezőbizottságának elnöke.

A Tanárképző Intézet 1993-ban alakult meg Sopronban, az Erdészeti és Faipari Egyetemen. A szakmai tanárokat két helyszínen (Sopron, Mosonmagyaróvár), a műszaki szakoktatókat pedig Sopronon kívül, három helyszínen is (Budapest, Pápa, Győr) képezték. Az oktató és kutató tevékenység révén a szakképzés-pedagógia és a környezetpedagógia egyik meghatározó műhelyévé vált az intézet. Ma a Benedek Elek Pedagógiai Kar és annak Tanárképző Központja fogja össze a Soproni Egyetem nappali párhuzamos és a levelező mérnöktanár-, agrármérnöktanár-, közgazdásztanár-, valamint a most újra induló szakoktatóképzéseit.

A konferencián köszöntőt mondott dr. Rádli Katalin szakmai főtanácsadó (Kulturális és Innovációs Minisztérium), dr. habil. Varga László dékán, Hoczek László főigazgató (Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum) és Králik Tibor kancellár (Soproni Szakképzési Centrum). A nyitóelőadáson prof. dr. habil. Lükő István alapító intézetigazgató előadása hangzott el.

A hazai és nemzetközi szakképzés, szakmai pedagógusképzés legkiemelkedőbb hazai szakemberei, kutató tudósai között két országos hírű és rangú kiemelkedő professzort, prof. dr. Benedek Andrást (az MTA Doktora, professzor emeritus (BME), az MPT Szakképzési Kollégiumának elnöke) és prof. dr. Fehérvári Anikó intézetigazgatót (ELTE PPK) is a plenáris előadók között köszönthettek. A magas színvonalú szekcióelőadások egyaránt foglalkoztak a szakképzés, szakmai pedagógusképzés múltjával (Neveléstörténeti aspektusok szekció), a jelen problémáival (Az új szakképzési rendszer, szakképzés, szakmai pedagógusképzés szekciók) és a jövő kihívásaival (Digitális technológia, innováció, kihívások szekció).  

A konferencia szervezésben együttműködött a Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete (Soproni Tagszervezet, Szakképzéspedagógiai és Szakmai Tanárképzési Szakosztály, Szakképzés és Foglalkoztatás Szakosztály), a Magyar Pedagógiai Társaság Szakképzési Kollégiuma, a Soproni Szakképzési Centrum és a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum.

Fotógaléria

Cikk nyomtatása E-mail