Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Ünnepel a Benedek-kar: 125 éves a soproni óvóképzés

Benedek_125_sajtaj_SZK_01 slider.jpg

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar 2024-ben ünnepli a soproni óvóképzés 125.  évfordulóját, s ezen alkalomból szakmai, kulturális programok sorozatával várja az érdeklődőket. Április végén nagyszabású jubileumi ünnepséget szerveznek, tavasszal népdaléneklési, ősszel pedig pedagógiai versenyt hirdetnek, továbbá nemzetközi neveléstudományi konferenciára és nemzetközi hétre várják az érdeklődőket, valamint partnereiket. A szervezők arra kérik a soproniakat, egykori hallgatókat és oktatókat, osszák meg velük írásos, fotós emlékeiket a soproni óvóképzőről, a gyermeknevelés múltjáról.

A Soproni Óvóképzés 125 éves évforduló ünnepségén a szervező intézmény és a meghívott vendégek emlékeznek az óvóképzés jeles évfordulójára, felidézik emlékeiket, a 125 év történetét, a felsőfokúvá válás időszakát, a fejlődés állomásait. A Soproni Egyetem a Benedek Kar előterjesztésére - ebből az alkalomból - szeptemberben az egyetem tanévnyitó ünnepségén Doctor Honoris Causa kitüntetést adományoz az óvó- és pedagógusképzés egy jeles személyiségének. Az évfordulón a határon túli pedagógusszövetségek képviselői is megjelennek, a délelőtt folyamán az Oktatási Hivatal megalakulásának 25 éves jubileumi megemlékezésére is sor kerül. Délután módszertani kerekasztal-beszélgetéseket kínálnak: zenei, vizuális, irodalmi nevelési területeken; hangsúlyt kap még a mozgás, a testi nevelés, az egészséges életmód és a külső világ tevékeny megismerése, valamint a játék, báb- és drámajáték. Visszatekintenek a német nemzetiségi óvóképzés, valamint az angol nyelv az óvodában specializáció megalapítását követő időszakra is. A délutánt Tóth Péter Lóránt versvándor irodalmi műsor zárja. A program kísérő eseményei is színesek, sokrétűek: művészeti kiállítással, „Tanítványaink a világban” című digitális emlékkönyvvel, a múlt és a jelen tárgyi emlékeivel, a „Kiadványaink 1959-től napjainkig” kiállítással és a HÖK által szervezett szabadulószobával készülnek.

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Neveléstudományi Intézetével együttműködve az évfordulós programok keretében 17. alkalommal várja nemzetközi neveléstudományi konferenciájára a nevelés- és oktatásügy bármely szintjén és területén oktató, kutató kollégákat. A rendezvényre azokat a felsőoktatási szakembereket, általános és középiskolai tanárokat, tanítókat, óvodapedagógusokat, kisgyermeknevelőket, gyógypedagógusokat, konduktorokat és pszichológusokat, továbbá doktorhallgatókat várják, akik szívesen mutatják be és vitatják meg legújabb kutatási eredményeiket. A konferencia nyelve: angol, német és magyar. A konferencia honlapja:  https://bpk.uni-sopron.hu/kgykonf2024 

A Benedek Pedagógiai Kar hagyományteremtő szándékkal a közelmúltban hirdette meg Budai Ilona, egykori hallgató, aranydiplomás óvodapedagógus, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas magyar népdalénekes, a Benedek-kar címzetes egyetemi docense emlékére a Budai Ilona Népdaléneklési Találkozót. A  2024. április 11-én, 10 órai kezdettel tartandó találkozóra szeretettel várnak minden dalos kedvű óvodást, kisiskolást, gimnazistát, egyetemistát és gyakorló óvoda-pedagógust. A rendezvény helyszíne a Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpontja, a versenyre szabadon választott népdalcsokorral lehet jelentkezni, szólóének vagy énekegyüttes (2-6 énekes) kategóriában.  Az előadás maximális időtartama 5 perc. Saját élőhangszeres zenei kíséret megengedett. A találkozón a zsűri arany, ezüst és bronz fokozatú minősítéssel díjazza a résztvevőket, valamint ajándék- és zenei élménycsomagokkal jutalmazza a kiemelkedő teljesítményt nyújtó nevezőket.
További információk: Budai Ilona népdaléneklési találkozó

Az évforduló apropóján egy rendhagyó közösségi gyűjtést kezdeményez a pedagógiai kar. Arra kérik a soproniakat, hogy kutassanak a fiók mélyén őrzött régi felvételek között, és ha a gyermeknevelés egykori színtereihez - az óvodákhoz, az óvóképzőhöz - kapcsolódó fotókat, tárgyi emlékeket találnak, azt osszák meg a kar munkatársaival. A fellelt kincseket digitalizálás után visszakapják a tulajdonosok, akik a legszebb felvételeket Bolodár Zoltán RETRO-Sopron előadásán és városi sétáján is megtekinthetik, de a tervek szerint a képi dokumentumok a Benedek-kar honlapján, egy online albumban is elérhetőek lesznek. 

Fotók: Szalay Károly SZK©,  Soproni Egyetem

FOTÓGALÉRIA

Cikk nyomtatása E-mail